05. sep. – 27. sep. 2015 | åbent  tir – fre 14.00 – 20.00 | lør & søn  12.00 – 20.00

Logo-Copenhagen Fernisering: Lørdag d. 5. sep,  kl. 15-19

VillagedesArtes_emailflyer


Zulu-Ndabul-gann1
P1000288Fire fremtrædende kunstnere fra  Senegal  gæster Christiania, hvor de skal bo og arbejde med deres kunst. Det drejer sig om Zulu Mbaye, Kine Aw, Mamadou Wade, og en af Senegals store filmskabere Moussa Sene Absa, som de senere år også har markeret sig, som billedkunstner.  Alle kunstnerne har en nær tilknytning til kunstner kollektivet  Village des Art de  Dakar, som er samlingssted op imod 50 lokale og internationale kunstnere.

På udstillingen vises en række  meget forskellige værker, som på hver på deres måde har rod i afrikanske og vestlige kultur- og udtrykstraditioner. Afrika er et kontinent i forankring.  Traditionelle livs- og kulturformer udfordres af en rivende, men ulige fordelt, økonomisk og samfundsmæssig udvikling, der gør spørgsmål som identitet, lokale tilhørsforhold, social mobilitet stadig mere presserende for mange.  En søgen efter ” afrikansk identitet” trænger sig på. Det mærkes i den afrikanske samtidskunst, der i de senere år har markeret sig stærkt på den globale kunstscene.

På udstillingen i Gallopperiet kan man opleve fire kunstneres utvungne søgen efter et ”afrikansk udtryksrum”.  Et frit rum , som på den ene side arver og udvikler traditionelle  afrikanske  visuelle repræsentationsformer og som på den anden side, –  legende og uimponeret,  låner med arme ben fra den moderne vestlige billedkunst tradition.  Værkerne viser et vidunderligt kreativt  overskud,  og vidner om den styrke, energi og selvtillid, der driver det afrikanske kontinent fremad i disse år.

Udstillingen åbner lørdag 5.9. kl: 15:00, hvor der vil være afrikansk musik og underholdning.

Udstillingen er kurateret af Jesper Boysen og støttet af Center for Kultur og Udvikling CKU og  Ministere de la Culture  et de la Communication  Senegal.  Den er led i udviklingen at et tæt samarbejde mellem kunstnergruppen  Christiania  in Art og kunstnere i  Villages des Art i Dakar.

Kiné AW

Kiné AW opnåede tidligt i sin karriere international anerkendelse og har bl.a. udstillet i Frankrig, Schweiz, USA og i flere afrikanske lande. Hun arbejder i et mix af materialer med både akryl, harpiks, olie og tjære; og bruger pensler, hænder og ånde som redskab.  Kiné Aw’s motiver afbilder menneskelige følelser ud fra en afrikansk kvindes perspektiv, og hendes værker kredser om temaer som moderskab, den afrikanske kvindes særegenhed, musik og uddannelse. Kiné AW mener at Afrika har nogle særlige kurver og en rundhed, som hun integrerer i sine værker. Hendes kunst afspejler i høj grad de traditionelle afrikanske værdier i forhold til en moderne verden. Hendes værker  åbner for  et  indblik i en ung afrikansk kvindes liv mellem tradition og fornyelse.  

Zulu M’Baye

Zulu M’Baye er en velbevandret kunstner. Han har de sidste 30 år har han været repræsenteret på en række gallerier i Senegal og i 2004 og 2006 var han repræsenteret på Biennale des Arts de Dakar. Her udover har han udstillet i en række europæiske lande og USA. M’Baye er endvidere en fremtrædende aktør indenfor Dakar-skolen (den kunst der blev lavet i Senegal i 70’erne og 80’erne). Han er tidligere formand for den nationale sammenslutning af senegalesiske kunstnere og har været med til at grundlægge kunstcenteret Nety Gouy i Dakar, som i 80’erne spillede en rolle for udbredelsen af senegalesisk kunst på verdensplan.

Zulu M’Baye bevæger sig frit i et farverigt univers, og hans værker appellerer til betragterens opmærksomhed med deres legende billedsprog og varme, stærke farver. Masker, vilde dyr og traditionelle klædedragter gemmer sig blandt abstakte former og dekorative mønstre og får M’Bayes værker til at emme af kunstnerens vestafrikanske kultur.

Mamadou Wade

Mamadou  Wade er  ligeledele en velbevandret kunstner,  der, ligesom  sin gode ven Zulu , har udstillet i en række europæiske lande samt i Kina og USA. Mamadou Wade startede sin uddannelse som kun 15 årig ved  Maison des Arts du Mali  i 1959 og forsatte sine studier ved  l’Ecole des Arts du Sénégal . Han demitterede  i 1963 og blev med tiden en fremtrædende repræsentant for den første generation uddannede senegalesiske malere. Mamadou arbejder med en bred vifte af  materialer, og i mange år var han stærkt engageret  i  design af  billedtæpper og gobeliner.  Han deltog i en kunstner gruppe som skabte Senegals nationale gobelin, bestilt Sengals  første præsident Léopold Sédar Senghor.    Arbejdet med gobeliner  bragte ham til  l’Institut Sorikovl i Moskav og Académie Royale des Beaux-arts i Belgien.  Mamadou’s  værker er dybt forankret i europæisk kubisme såvel som i  Afrikas røde ler,  og  vidner om kunstnerens  store kærlighed til havet omkring Dakar halvøen.

Moussa Sene Absa

Moussa Sene Absa  blev født i 1958 i Dakar, Senegal. Moussa er en kreativ multikunstner. Han er  filminstruktør, maler, forfatter og komponist. Hans debut som instruktør blev kortfilmen Le Prix du Mensonge, som indbragte ham Silver Tanit på Carthage Film Festival i 1988. Og senere vandt hans film  Tableau Ferraille  prisen for bedste fotografering ved FESPACO 1997. Hans næste film Madame Brouette vandt Sølvbjørnen ved  Berlin Film Festival 2003. Han har også produceret en populær  TV serie  i 400 afsnit  Gorgorlu for senegalesiske tv. Hans talent som maler er også godt etableret  siden hans debut i 1976. Hans værker er levende og farverige. Stilen er inspireret af værker af Rufino Tamayo og Joan Miró, med elementer af den ældre afrikanske teknik. Hans væker har bl.a. været  udstillet på Frieda og Roy Furman Gallery at Lincoln Center, New York City. I 2013 Moussa Sene Absa arbejdede og udstille i Düsseldorf på Studio / Atelier af Ulrike Arnold, hvor nogle kunstværker blev genereret i samarbejde.

Vedrørende udstillingen, kontakt udstillingens kurator Jesper Boysen.

 Tlf +45 21654452  Email: jesper.boysen@gmail.com